Θοδωρής Τσούτσος

Ο Λιβάγια στον εαυτό του έκανε μάγια!

Ο Μάρκο Λιβάγια είχε αφήσει ένα πλεονέκτημα στους αντιπάλους. Το πήρε και αυτό πίσω. Και δεν ήταν ότι δεν σκόραρε. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ο Λιβάγια έχει κρίνει τα ντέρμπι για την ΑΕΚ. Σωστό, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ασίστ στο γκολ νίκης επί του Ολυμπιακού στο 89', με την οποία έβαλε σχεδόν στα δίχτυα τον Μάνταλο μαζί με την μπάλα. Γκολ νίκης με τον ΠΑΟΚ, τη στιγμή που η ομάδα του έπαιζε 10 εναντίον 11. Γκολ ισοπαλίας με τον Παναθηναϊκό και μάλιστα στην τελευταία ματς.

Ανθρωπος των ντέρμπι, λοιπόν. Αλλά και άνθρωπος για τα δύσκολα. Κερδισμένο πέναλτι στο ματς με τη Λαμία στο Περιστέρι, με το οποίο η Ενωση έφυγε με το πολύτιμο 0-1. Δύο γκολ με την Αούστρια στο ΟΑΚΑ, το δεύτερο στην εκπνοή, σε ματς στο οποίο επίσης η ομάδα του έπαιζε με τις "αναθυμιάσεις", αφού είχε γίνει τέσσερις ημέρες μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τη σπουδαία ανατροπή.

Το θέμα δεν είναι να αραδιάσουμε σωρό τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα του Κροάτη. Αυτά είναι ξεκάθαρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δεν χρειάζονται από πάνω και "σιρόπια". Είχαν φανεί, αν θέλετε, από το πρώτο επίσημο ματς της ΑΕΚ για φέτος, σε εκείνο το ζημιογόνο με κάθε τρόπο 0-2 από την ΤΣΣΚΑ. Τότε που η ΑΕΚ μία μεγάλη ευκαιρία είχε κάνει σε όλο το ματς, έμπνευσης Λιβάγια, που είχε βγάλει τον Χριστοδουλόπουλο φάτσα με το 1-0.

Οταν, λοιπόν, ακόμη ο Λιβάγια δεν έβαζε, το θέμα ήταν ότι η ΑΕΚ είχε πάρει έναν παίκτη χωρίς ουσία. Αργότερα που άρχισε να βάζει, η ΑΕΚ είχε πάρει έναν παίκτη που έχει συνεχώς νεύρα. Ο Λιβάγια το πήρε και αυτό, που ήταν στα αλήθεια πλεονέκτημα των αντιπάλων, πίσω. Ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό ήταν η καλύτερη απόδειξη για αυτό. Διότι ήταν το ματς στο οποίο ο Λιβάγια δέχτηκε τις περισσότερες δράσεις εναντίον του και είχε τις λιγότερες αντιδράσεις.

Μιλάμε για ένα ματς στο οποίο χρεώθηκε τα περισσότερα επιθετικά από οποιονδήποτε άλλον μέσα στον αγωνστικό χώρο, για την ακρίβεια χρεώθηκε μόνο επιθετικά, που πήρε μόλις ένα φάουλ υπέρ του, τη στιγμή που ο Μπακάκης πήρε τέσσερα, Βράνιες και Λαμπρόπουλος από τρία, ο Μπακασέτας από τους μεσοεπιθετικούς επίσης τρία. Για έναν ποδοσφαιριστή στον οποίοι οι αντίπαλοι, κυρίως ο Κουτρουμπής, ήταν ξεκάθαρο ότι τον έπαιζε γνωρίζοντας ότι... ανάβει σαν τσακμάκι.

Ο Κροάτης δεν "άναψε" αυτή τη φορά. Και αυτό είναι το καλύτερο νέο που θα μπορούσε να έχει η ΑΕΚ από τη Λεωφόρο. Ενας Λιβάγια πνευματικά ήρεμος και συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο θα είναι πολύτιμος. Ακόμη πιο πολύτιμος. Και ταυτόχρονα θα έχει στερήσει από τους αντιπάλους ένα ατού, που μέχρι τώρα πίστευαν ότι είχαν. Να "σημαδέψουν" εκείνον, να τον εκνευρίσουν και όλο και κάτι θα βγει. Ισως μάλιστα, να βγει κι εκείνος από τον αγωνιστικό χώρο με αποβολή.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Λιβάγια έδειξε ότι οι αντίπαλοι θα πρέπει να βρουν άλλες ιδέες και άλλες αδυναμίες της ΑΕΚ στη φετινή διαδρομή του πρωταθλήματος. Πάντως, όχι εκείνον. Εκείνος, αν το διατηρήσει αυτό, θα είναι από τις άλλες περιπτώσεις. Από εκείνες που θα πρέπει οι απέναντι να αντιμετωπίσουν, όχι πια να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν.

Μάλιστα, ένας τέτοιος Λιβάγια, όχι για παράδειγμα εκείνος της πρεμιέρας με τον Παναιτωλικό ή εκείνος στην έδρα της Μπριζ, μπορεί να παρασύρει σε διαφορετικό εαυτό κι άλλους. Τον Αραούχο πρώτο. Τον Βράνιες. Πιθανόν κι άλλους. Ισως τελικά και τον ίδιο τον προπονητή του, τον Μανόλο Χιμένεθ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x